Klimplanten zijn vaak sterk en redden zich prima als je ze niet snoeit. Toch moeten ze er soms aan geloven. Niet per se voor hun gezondheid, maar om de klimmers in toom te houden. Sommige klimplanten hebben namelijk de neiging om flink door te groeien en te gaan overwoekeren. Daar is geen plek voor in een mooie en nette tuin! Klimplanten snoeien doe je zo.
Blauwkussen

Blauwkussen bloeit overvloedig in een lavendelblauwe/paarse kleur. De plant komt oorspronkelijke uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor een rotstuin. In groepen uitgeplant is het een uitstekende bodembedekker die zich goed met andere planten laat combineren en op den duur de kussenvorm aanneemt waaraan de naam te danken is.

Hoogte: 15 centimeter
Wanneer blauwkussen zaaien: najaar
Bloeitijd: voorjaar
Latijnse naam: Aubrita
Soort plant: bodembedekker
Blauwkussen houdt van licht-vochtige grond maar kan een droge plek in het algemeen ook goed verdragen.

Sommige klimplanten moeten gesnoeid worden. Met name mooie bloeiers zoals de Passiflora of sommige soorten Clematis. Deze kunnen in de winter invriezen en dat betekent niet veel goeds voor hun gezondheid. De hele plant kan worden aangetast en uiteindelijk het loodje leggen. Super belangrijk om deze dode stukken na de winter direct terug te snoeien.

Ook bij klimplanten die eigenlijk niet gesnoeid hoeven te worden, is het goed om zo nu en dan een inspectieronde te doen. Haal stukken die er ongezond en afgestorven uitzien altijd weg om de klimmer het volgende seizoen weer te laten shinen.